Näkyykö kehys – matti Seppänen

Silmälasien kehykset ovat ihmisen mukana kulkeva ”ympäristötaide”.  Taidemuoto, joka näyttää läpileikkauksen yhteiskuntamme tyylitajusta tai tyylitajuttomuudesta.

Näkyykö kehysten lävitse entistä rohkeampi, muodikkaampi ja tyylikkäämpi huomen?

Teksti: Matti Seppänen

    Koska silmälasit ovat tärkeä osa pukeutumista, voivat ne lausua jotain henkilökohtaista kantajastaan muille ihmisille. Pukeutuminen, on sitä paitsi ensimmäinen – ja usein ainoa – kuva itsestä, joka maailmalle ylipäätänsä kantautuu. Näin ollen ne, jotka antavat muodin sanella pukeutumisensa, lyövät laimin arvokkaan tilaisuuden kertoa muille jotakin itsestään. Heistä saadaan ensinäkemältä selville ainoastaan se, että heillä oli riittävästi rahaa silloin, kun jokin osa pukeutumisesta tuli muotiin.


   

 

 

 

    Tätä amerikkalaisen tyylikirjan vapaasti muotoiltua ajatusta voisi hyvin soveltaa ohjeeksi silloin, kun käsitellään ikuisuuskysymykseksi muodostunutta ongelmaa: minkälaiset kehykset uusille laseille. Miten ihmisen sielukkainta osaa eli silmiä voidaan nykyisin lääketieteen, kirurgian ja huipputeknologian aikakaudella vielä monipuolisesti kehystää ja mitkä ovat ne vaikeudet, joista suomalainen arkitodellisuus muodostuu? Mielenkiintoista näkökulmaa siihen antaa Turkulaisen Perheoptikko Katajiston nuori johtaja Kimmo Katajisto. – Suurin ja vaikein haaste yksityiselle erikoisliikkeelle ovat vaatimaan tottumattomat asiakkaat, jotka katsovat vain hintaa ja ennakkoasenne kaikkeen muuhun on epäilevän torjuva. Silmälasit ovat heille yhtä kuin jokin kone, välttämätön paha, joka pitäisi saada ostaa kuin maitotölkki, koska ilmankaan ei voida olla. Itsepäinen tottumus vanhoihin kehyksiin johtaa siihen, että vaihtoprosessissa etsitään, hyväksytään ja ostetaan muotia väärään aikaan eli noin 2 vuotta jäljessä suhteessa olemassa oleviin mahdollisuuksiin. Tämän trauman selvittämiseen asiakas tarvitsisi opastusta ei myyntiä, Katajisto kertoo.

”Kun kerralla tehdään hyvin, niin arki
toimii ja pyhä kirkastuu.”

    Ja totta on, että esimerkiksi suomalainen keskivertomies vaihtaa autonkin useammin kuin silmälasiensa kehykset. Iso ongelma on myös se, miten suuret massamarkkinakoneistot ohjaavat kansan kulkemaan määrättyjä epäitsenäisiä polkuja. Mikä puolestaan johtaa entistä suurempaan ymmärtämättömyyteen siitä, mitä merkitsee oma ajattelu, tyyli, muoti ja ammattiapu – silloin kun osataan muutakin kuin numerot. Tämän sorttinen kilpajuoksu vallasta voi helposti tappaa pienten erikoisosaajaliikkeiden palveluun ja yksilölliseen asiantuntemukseenperustuvan ideologian.

    Kuitenkin sekä suurien että pienien liikkeiden yhteistyöhön luottava Katajisto toivookin, että optikkoala yhdessä asiakkaiden kanssa ymmärtäisivät, etteivät silmälasit tarkoita samaa kuin silmälaput. Jolloin ennakkoluuloton heittäytyminen kehysseikkailuun palkittaisiin nykyistä ajanmukaisemmilla arvoilla. Mottona: ”Kun kerralla tehdään hyvin, niin arki toimii ja pyhä kirkastuu.”

    Sama pätee myös ihmisten ulkonäköön. Sillä tärkeintähän ei ole se minkämerkkiset kehykset ovat, vaan se miten niitä kantaa. Sekä näkyykö uusien linssien lävitse entistä rohkeampi, muodikkaampi ja tyylikkäämpi huomen.

Teksti on julkaistu muodin ammattilehdessä MODIN numero 6/2010 sivu 40.

Kirjoittajana Matti Seppänen (linkki)

TS artikkeli Matti Seppäsestä (linkki)

 

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Go top